Norma ALT i AST u dzieci: przyczyny odchyleń

Wysłany przez Treść 03.03.2017 Zaktualizowano 10/17/2018

Treść tego artykułu:

Badanie krwi jest ważnym kryterium diagnostycznym, zgodnie z jego wynikami lekarz może wiele powiedzieć nie tylko o ogólnym stanie pacjenta, ale także o zdrowiu określonych narządów. W szczególności analiza biochemiczna może powiedzieć o wątrobie, jeśli dokładnie przeanalizujesz jej parametry i. Zastanówmy się nad nimi bardziej szczegółowo..

Aminotransferaza asparaginianowa (AST)

Substancja jest enzymem, który promuje transport aminokwasów w organizmie człowieka. AST (synonimy) występuje w komórkach całego organizmu, ale większość z nich obserwuje się w wątrobie i sercu, nieco mniej w tkance mięśniowej, nerkach, śledzionie i trzustce. Funkcje enzymu obejmują również udział w wytwarzaniu żółci, wytwarzanie niezbędnych struktur białkowych, konwersję składników odżywczych i rozkład toksycznych związków. Norma stanu krwi zapewnia minimalną ilość enzymu we krwi, przy zmianie poziomu można założyć poważną patologię. Zmiany wartości AsAT odnotowuje się wcześniej niż określone objawy chorób.

Wzrost stawki

Podwyższony poziom AST obserwuje się u ludzi, jeśli występują następujące zjawiska:

  • Patologia wątroby (od zapalenia wątroby do marskości i raka);
  • Nieprawidłowości w pracy serca (zawał serca, niewydolność rytmu serca);
  • Zakrzepica dużych naczyń;
  • Wygląd miejsc martwiczych (gangrena);
  • Urazy (mechaniczne uszkodzenie mięśni), oparzenia.

Przyczyny niskiego wzrostu AST mogą wskazywać na znaczną aktywność fizyczną lub niedawne wstrzyknięcie lub doustne zastosowanie leku, szczepionki lub witamin..

Spadek wskaźnika

Wartość diagnostyczna to nie tylko podwyższony poziom AST, ale także jego spadek. Pęknięcia wątroby są nazywane najczęstszą przyczyną tego stanu, ale wartość może zmieniać się w czasie ciąży lub brak witaminy B6, która bierze udział w transporcie asparaginianu.

Wartość normalna

Poziom poziomu ACAT różni się w zależności od metodologii badań. Wyniki uzyskane różnymi metodami oznaczania nie mogą być porównywane ze sobą. Należy pamiętać, że system testowy jest wskazany przez laboratorium w formularzu analizy. Oznacza to również, że każde laboratorium ma własne wartości referencyjne, które mogą różnić się od norm przyjętych w innych laboratoriach..

Wynik AU 680

W przypadku dzieci w wieku poniżej jednego miesiąca stawka AsAT wynosi 25–75 jednostek na litr. U starszych pacjentów (poniżej 14 lat) średni zakres wynosi 15–60.

U dorosłych mężczyzn i kobiet norma jest inna:
Dla mężczyzn - 0-50.
Dla kobiet - 0–45.

Wynik Cobas 8000

Wskaźnik AsAT jest również przeliczany na jeden litr krwi i jest mierzony w dowolnych jednostkach:

WiekGórna granica normy AST / AsAT / AST dla systemu Cobas 8000
do 1 roku58
1–4 lata59
5-7 lat48
8–13 lat44
14-18 lat39
Dorośli mężczyźni39
Dorosłe kobiety32

Aminotransferaza alaninowa (ALT)

ALT (synonimy), podobnie jak AST, jest enzymem, ale aminotransferaza alaninowa jest odpowiedzialna za przemieszczanie aminokwasu alaniny z jednej komórki do drugiej. Dzięki enzymowi centralny układ nerwowy otrzymuje energię do pracy, wzmacnia odporność, a procesy metaboliczne są znormalizowane. Substancja bierze udział w tworzeniu limfocytów. Zwykle ALT występuje we krwi w małych ilościach. Najwyższe stężenie enzymu obserwuje się w tkankach wątroby i serca, nieco mniej - w nerkach, mięśniach, śledzionie, płucach i trzustce. Zmiana zawartości ALAT we krwi obserwuje się w poważnych chorobach, ale może to być również wariant stanu normalnego.

Wzrost stawki

Za pomocą biochemicznego badania krwi AlAT można zwiększyć w wyniku następujących patologii:

  • Uszkodzenie wątroby i dróg żółciowych (zapalenie wątroby, marskość wątroby, rak, niedrożność);
  • Zatrucie (alkoholowe, chemiczne);
  • Choroby serca i naczyń krwionośnych (niedokrwienie, zawał serca, zapalenie mięśnia sercowego);
  • Choroba krwi
  • Urazy i oparzenia.

AlAT może wzrosnąć po zażyciu leków, jedzeniu tłustych potraw lub fast foodów, zastrzykach domięśniowych.

Spadek wskaźnika

W biochemicznym badaniu krwi można zaobserwować spadek ALAT, co wskazuje na brak witaminy B6 zaangażowanej w transport alaniny lub poważne patologie wątroby: marskość, martwica i inne.

Wartość normalna

Podobnie jak AST, ALT we krwi jest określane kilkoma metodami, laboratorium wskazuje to w postaci wyniku analizy. Badania przeprowadzone różnymi metodami nie mogą być porównywane ze sobą.

Wynik AU 680

U dzieci w wieku poniżej jednego miesiąca norma AlAT wynosi 13–45 jednostek na litr krwi.

U dzieci w wieku powyżej jednego miesiąca i dorosłych normalne wartości AlAT różnią się w zależności od płci:

  • Mężczyźni - od 0 do 50 jednostek;
  • Kobiety - od 0 do 35 jednostek.

Wynik Cobas 8000

Zgodnie z tym systemem testowym wartość normy wskaźnika zależy od wieku i płci osoby:

WiekGórna granica normy ALT / ALAT / ALT zgodnie z Cobas 8000
do 1 roku56
1–7 lat29
8–18 lat37
Dorośli mężczyźni41
Dorosłe kobiety33

Kiedy zaplanowane jest badanie

Lekarz może zalecić analizę biochemiczną w celu zbadania poziomu enzymów AST i ALT, jeśli występują oznaki uszkodzenia wątroby lub niektórych czynników, które mogą wpływać na jej funkcjonowanie..

Typowe objawy choroby wątroby:

  • Utrata apetytu;
  • Przypadki wymiotów;
  • Obecność uczuć mdłości;
  • Ból brzucha;
  • Jasny kał;
  • Ciemny kolor moczu;
  • Żółtawy odcień białek oczu lub skóry;
  • Obecność swędzenia;
  • Ogólna słabość;
  • Zmęczenie.

Czynniki ryzyka uszkodzenia wątroby:

  • Nadużywanie alkoholu;
  • Zapalenie wątroby lub żółtaczka;
  • Obecność patologii wątroby u bliskich krewnych;
  • Przyjmowanie potencjalnie toksycznych leków (sterydy anaboliczne; przeciwzapalne, przeciwgruźlicze, leki przeciwgrzybicze; antybiotyki i inne);
  • Cukrzyca;
  • Otyłość.

Można przeprowadzić analizę enzymów AsAT i AlAT w celu oceny skuteczności leczenia (jeśli podwyższony poziom stopniowo spada, diagnozują pozytywny efekt terapii lekowej).

Funkcje diagnostyczne

Do celów diagnostycznych ważny jest nie tylko fakt zmiany parametrów krwi AsAT i AlAT, ale także stopień ich wzrostu lub spadku, a także stosunek liczby enzymów do siebie. Na przykład:

Zawał mięśnia sercowego wskazuje wzrost obu wskaźników (AST i ALT) w analizie 1,5–5 razy.

Jeśli stosunek AST / ALT jest w zakresie 0,55–0,65, możemy założyć, że wirusowe zapalenie wątroby w fazie ostrej, przekroczenie współczynnika 0,83 wskazuje na ciężki przebieg choroby.

Jeśli poziom AST jest znacznie wyższy niż poziom ALT (stosunek AcAT / AlAT jest znacznie większy niż 1), to alkoholowe zapalenie wątroby, uszkodzenie mięśni lub marskość wątroby mogą być przyczyną takich zmian.

Aby wyeliminować błąd, lekarz powinien również ocenić inne parametry krwi (w przypadku patologii wątroby jest to dysocjacja aminotransferazy bilirubiny). Jeśli występuje podwyższony poziom bilirubiny na tle spadku poziomu omawianych enzymów, zakłada się ostrą postać niewydolności wątroby lub żółtaczki pod wątrobą.

Zasady zaliczania biochemicznego badania krwi

Nieprzestrzeganie zasad przygotowania do analizy może prowadzić do celowo fałszywych wyników, co pociąga za sobą konieczność dodatkowego badania i długiej procedury wyjaśnienia diagnozy. Przygotowanie obejmuje kilka kluczowych punktów:

  1. Dostawa materiału odbywa się rano na pusty żołądek;
  2. Wyklucz tłuste, pikantne potrawy, alkohol i fast food na dzień przed oddaniem krwi;
  3. Nie pal na pół godziny przed zabiegiem;
  4. Wyklucz stres fizyczny i emocjonalny w nocy przed i rano przed pobraniem krwi;
  5. Nie bierz materiału natychmiast po radiografii, fluorografii, fizjoterapii, badaniu ultrasonograficznym lub odbytnicy;
  6. Konieczne jest poinformowanie lekarza o wszystkich lekach, witaminach, suplementach diety i szczepieniach przed wyznaczeniem badania biochemicznego.

Diagnoza chorób na podstawie wyników badania krwi jest złożonym procesem, który wymaga dostępności odpowiedniej wiedzy, dlatego interpretacja wyników musi zostać powierzona wykwalifikowanym lekarzom.

Aminotransferaza asparaginianowa (AST)

Aminotransferaza asparaginianowa (AST) jest enzymem występującym we wszystkich komórkach ciała, ale głównie w komórkach serca i wątroby oraz w mniejszym stopniu w nerkach i mięśniach. Zwykle aktywność AST we krwi jest bardzo niska. Jeśli wątroba lub tkanka mięśniowa ulegnie uszkodzeniu, uwalnia się do krwi. Zatem AST jest wskaźnikiem uszkodzenia wątroby..

Transaminaza glutaminowo-szczawiooctowa w surowicy, transaminaza szczawiooctanowa glutaminianu w surowicy (CGOT), transaminaza asparaginianowa, AST / ALT.

Test kinetyczny UV.

Jednostka / L (jednostka na litr).

Jaki biomateriał można wykorzystać do badań?

Żylna krew włośniczkowa.

Jak przygotować się do badania?

  • Nie jedz przez 12 godzin przed testem.
  • Wyeliminuj stres fizyczny i emocjonalny na 30 minut przed badaniem.
  • Nie pal przez 30 minut przed badaniem.

Przegląd badań

Aminotransferaza asparaginianowa (AST) jest enzymem występującym we wszystkich komórkach organizmu, ale głównie w sercu i wątrobie oraz, w mniejszym stopniu, w nerkach i mięśniach. U zdrowych pacjentów aktywność AST we krwi jest niska, a norma AST jest niska. Jeśli dojdzie do uszkodzenia wątroby lub mięśni, AST zostaje uwolnione, a zawartość AST we krwi wzrasta. Pod tym względem aktywność tego enzymu jest wskaźnikiem uszkodzenia wątroby. Analiza AST jest częścią tak zwanych testów wątrobowych - badań diagnozujących zaburzenia w wątrobie.

Wątroba jest ważnym organem, który znajduje się w prawej górnej części jamy brzusznej. Bierze udział w realizacji wielu ważnych funkcji organizmu - pomaga w przetwarzaniu składników odżywczych, produkcji żółci, syntezie wielu ważnych białek, takich jak czynniki krzepnięcia krwi, a także rozkłada potencjalnie toksyczne związki na bezpieczne substancje.

Szereg chorób prowadzi do uszkodzenia komórek wątroby, co przyczynia się do wzrostu aktywności AST.

Najczęściej zaleca się test AST w celu sprawdzenia, czy wątroba jest uszkodzona z powodu zapalenia wątroby, toksycznych leków, marskości wątroby. Jednak AST nie zawsze odzwierciedla tylko uszkodzenie wątroby, aktywność tego enzymu może wzrosnąć wraz z chorobami innych narządów, w szczególności z zawałem mięśnia sercowego.

Do czego służy badanie??

  • Aby wykryć uszkodzenie wątroby. Z reguły zaleca się badanie AST wraz z analizą aminotransferazy alaninowej (ALT) lub jako część ogólnej analizy czynności wątroby. AST i ALT są uważane za dwa najważniejsze wskaźniki uszkodzenia wątroby, chociaż ALT jest bardziej specyficzny niż AST. W niektórych przypadkach AST porównuje się bezpośrednio z ALT i oblicza się ich stosunek (AST / ALT). Można go wykorzystać do ustalenia przyczyn uszkodzenia wątroby..
  • AspAT krwi często porównuje się z innymi testami, takimi jak fosfataza alkaliczna (ALP), białko całkowite i bilirubina, w celu ustalenia określonej postaci choroby wątroby.
  • Aby monitorować skuteczność leczenia chorób wątroby.
  • Aby monitorować zdrowie pacjentów przyjmujących leki potencjalnie toksyczne dla wątroby. Jeśli aktywność AST wzrośnie, pacjenta można przenieść na inne leki..

Kiedy zaplanowane jest badanie?

  • Z objawami zaburzenia czynności wątroby:
    • słabość, zmęczenie,
    • utrata apetytu,
    • nudności wymioty,
    • ból brzucha i wzdęcia,
    • zażółcenie skóry i białek oka,
    • ciemny mocz, jasny stołek,
    • swędzący.
  • Jeśli istnieją czynniki, które zwiększają ryzyko choroby wątroby:
    • wcześniejsze zapalenie wątroby lub niedawne narażenie na zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B.,
    • nadmierne spożycie alkoholu,
    • dziedziczna predyspozycja do chorób wątroby,
    • przyjmowanie leków, które mogą uszkodzić wątrobę,
    • nadwaga lub cukrzyca.
    • Regularnie przez cały proces leczenia, aby określić jego skuteczność.

Co oznaczają wyniki??

Wartości odniesienia (norma AST dla mężczyzn, kobiet i dzieci):

Wiek płeć

Wartości referencyjne

  • Podczas ciąży aktywność AST może się zmniejszyć..
  • Domięśniowe zastrzyki leków, a także intensywna aktywność fizyczna przyczyniają się do wzrostu aktywności AST we krwi.
  • U niektórych pacjentów uszkodzenie wątroby, aw konsekwencji wzrost aktywności AST, może być spowodowany przyjmowaniem suplementów diety. Dlatego konieczne jest poinformowanie lekarza prowadzącego nie tylko o wszystkich przyjmowanych lekach, ale także o suplementach diety.

Kto przepisuje badanie?

Terapeuta, kardiolog, hepatolog, gastroenterolog, lekarz ogólny, chirurg, pediatra.